duminică, 1 martie 2009

1 MARTIE: POMENIREA EPISCOPULUI MARTIR AL HUŞILOR GRIGORIE LEU



Un mucenic vândut, o moarte uitată

Descendent al mai multor generaţii de preoţi şi oameni de seamă, dintre care unii chiar slujitori ai domnilor Moldovei (începând cu vremea lui Ştefan cel Mare), episcopul cărturar al Huşilor, Grigorie Leu (1881 - 1949), a avut o viaţă şi activitate pilduitoare pentru întreaga ierarhie ortodoxă românească. A luptat împotriva bolşevismului până la ultima suflare, cu armele creştinului, sabia duhului şi puterea cuvântului, neplecându-şi capul în faţa ameninţărilor şi opresiunilor la care l-a supus aparatul comunist.
A plecat la Domnul în după-amiaza zilei de 1 martie 1949, acum 60 de ani. Veşnică să îi fie pomenirea!

Invitaţi: P.S. Corneliu, episcop al Huşului, P.S. Calinic, episcop al Argeşului, Corneliu Leu, scriitor şi publicist, prof. Theodor Codreanu (Huşi), pr. dr. Nicolae Hurjui (Catedrala "Înălţarea Domnului" din Bacău)
Imaginea: Ion Cristodulo
Realizator: Rafael Udrişte
Reportaj-documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 21.02.2009


UPDATE
Paul Leu: Remember Episcopul Grigorie Leu

3 comentarii:

Iuliana spunea...

Felicitari pentru grija de a le reaminti romanilor despre luptatorii pentru credinta si neam! Ma bucura si ma intareste, in aceste vremuri de cumpana, gandul ca au fost lasati de Dumnezeu printre noi astfel de marturisitori ai sai, care sa stea fara frica in fata vrajmasului. Doamne ajuta!

Unknown spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Doamne, ajută!

Anonim spunea...

Emilia: Hristos a inviat!
Indraznesc sa va rog sa ma ajutati sa obtin si eu inregistrarea acestei emisiuni, de mai mult timp incerc sa o descarc de pe net, dar fara succes.
Va multumesc !

Adresa mea de e-mail: Evloghia@gmail.com